Jääkiekon-MM 2022

Jääkiekon MM-kotikisat 2022 tekevät tuloaan

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen MM-kisat palaavat jälleen Suomeen. Edelliset kotikisat pelattiin vuosina 2012 ja 2013, kun Suomi ja Ruotsi isännöivät yhteiskisoja peräkkäisinä vuosina Helsingissä ja Tukholmassa. Tuolloin kotikisoja edelsi muun muassa Mikael Granlundin legendaarisen ilmaveivin värittämä maailmanmestaruus vuoden 2011 MM-kisoista Bratislavasta.

Suomi on isännöi MM-kisoja yhdeksättä kertaa. Kiekkohullu Suomi on löytänyt aina tiensä katsomoihin kotikisoissa ja hallit täyttynevät tälläkin kertaa äärilleen Suomen peleissä.

Tampereen jäähalli saa kunnolliset avajaiset

Ensimmäistä kertaa MM-kisat pelattiin Suomessa vuonna 1965 juuri valmistuneessa Hakametsän jäähallissa, joka on myös Suomen ensimmäinen jäähalli. Nyt 57 vuotta myöhemmin Tampereella pelataan MM-kiekkoa jälleen uunituoreessa jäähallissa, kun Kansi areena -projektinimellä tunnettu uusi halli nousee Tampereen keskustaan rautatieaseman päälle.

Uuden hallin on määrä valmistua vuoden 2021 joulukuussa. Uuden jäähallin katsojakapasiteetti on 13 330 täysimittaisella jääkiekkokaukalolla ja 15 000 ihmistä esimerkiksi konserteissa.

Suomella mahdollisuus kovaan joukkueeseen

Vuosi 2022 on myös talviolympiavuosi, jolloin Pekingissä pelataan kaikkein arvostetuin jääkiekon yksittäinen turnaus. Olympialaisia ennen jääkiekon World Cup (aiemmin Kanada-cup) toimi vuoteen 2004 saakka lajin arvostetuimpana kansainvälisenä turnauksena, jonka jälkeen turnaus lakkautettiin. Sitä koitettiin herätellä uudelleen eloon vuonna 2016 hieman heikolla menestyksellä.

NHL ei päästänyt pelaajiaan olympialaisiin vuonna 2018, mutta nyt sarjan puolelta on näytetty varovaista vihreää valoa maailman parhaiden pelaajien saapumiselle vuoden 2022 talviolympialaisiin. Näin ollen jääkiekon huipputurnaus palaisi jälleen kalenteriin vuosien tauon jälkeen niin, että parhaat ovat mukana.

Samalle vuodelle osuvat olympialaiset syövät yleensä hieman hohtoa keväällä pelattavista MM-kisoista, mutta nyt kisat pelataan Suomessa, ja kotikisat kiinnostavat aina pelaajia erityisen paljon. Tämä tarkoittaa sitä, että moni NHL:ssä kukoistukseen puhjennut tuore suomalaistähti voi lähteä pitkän kauden jälkeen vielä MM-kisoihin edustamaan Suomea. Leijonat voi siten saada kotikisoihin poikkeuksellisen kovan MM-ryhmän.

Jääkiekon kotikisojen alustava ohjelma

Jääkiekon MM-kisat on määrä järjestää Tampereella ja Helsingissä (Hartwall areena) 13. toukokuuta ja 29. toukokuuta välisenä aikana. Suomen ja muiden maiden otteluohjelma turnauksessa ratkeaa myöhemmin, kun vuoden 2021 MM-turnaus on ensin pelattu. Edeltävän vuoden sijoitukset sekä IA-divisioonasta nousevat joukkueet ja varsinaisista MM-kisoista putoavat joukkueet vaikuttavat lohkojakoon.

Tällä hetkellä on kuitenkin varmaa se, että Suomi pelaa kaikki ottelunsa Tampereella uudella areenalla. Kisojen teema on Making Miracles, joka viitannee vahvasti ainakin Suomen edelliseen vuonna 2019 Slovakiassa tulleeseen maailmanmestaruuteen. Leijonat oli tuolloin altavastaaja ja matkassa paperilla heikommalla joukkueella, mutta onnistui kaatamaan finaalissa Kanadan tähtisikermän.

Vuosi 2022 näyttää, millainen Leijonat tuolloin kotikaukalossa nähdään ja millaiseen ihmeisiin suomalaiset tällä kertaa venyvät.